کشور ایران از محدود کشور های تولید کننده پسته با کیفیت فوق العاده در جهان است که به سبب تولیدات انبوه خود در عرصه محصولات کشاورزی همانند پخش مغز پسته در سطح بازار های بین المللی مطرح می باشد. طعم بی نظیر مغز پسته ایرانی با سلیقه افراد بسیاری هم خوانی دارد و لذت زیادی به آنها می بخشد و به همین سبب اکثر بانو های ایرانی از این محصولات در غذا های خود به عنوان طعم دهنده استفاده می کنند.
پسته خام شاه پسند دامغان یکی از مهم ترین محصولات باغی کشور است و ایران بزرگترین کشورتولید کننده ی پسته در دنیاست ایران قرن ها عمده ترین تولید کننده ی بی رقیب پسته جهان بود اما به تدریج کشور های دیگر در زمینه ی تولید و تجارت پسته به رقابت با ایران پرداختند.
فواید مغز پسته
اگر بخواهیم نگاهی اجمالی به خود پسته داشته باشیم میتوانیم بگوییم که پسته، درخت کوچکی از خانواده بادام هندی است و دانههای خوراکی آن که در زمینهای خشک در آب و هوای گرم یا معتدل و مرطوب رشد میکند. اعتقاد بر این است که درخت پسته بومی کشور ایران است و اولین بار در ایران کشت و تولید شده است، اما این درخت به طور گسترده ای از کشور هایی مانند افغانستان تا منطقه مدیترانه و در کالیفرنیا کشت و تولید می شود و محصولات زیادی با کیفیت مرغوب از آن تولید می شود.
مغز دانه ها را می توان به صورت تازه یا بو داده یا در نمک گرفته مصرف کرد و معمولاً در انواع دسر ها از جمله باقلوا، حلوا و بستنی استفاده می شود. همچنین برای رنگ آمیزی سبز مایل به زرد در شیرینی ها استفاده می شود. دانه ها سرشار از پروتئین، چربی، فیبر غذایی و ویتامین B12 ویتامین B6 هستند.
هر آنچه که چه به صورت طبیعی یا مصنوعی ساخته می شود فواید و خاصیت های منحصر به فرد خود را دارد. مغز پسته نه تنها خوشمزه و عالی برای خوردن است، بلکه فوق العاده سالم است. این دانه های خوراکی درخت پسته حاوی چربی های سالم و منبع خوبی از پروتئین، فیبر و آنتی اکسیدان و آمینو اسید ها هستند. علاوه بر این، آنها حاوی چندین ماده مغذی ضروری هستند و می توانند به کاهش وزن و سلامت قلب و روده و پاکسازی کلیه ها کمک کنند. جالب اینجا است که مردم از 7000 سال قبل از میلاد پسته می خورند. امروزه، آنها در بسیاری از غذا ها، از جمله بستنی و دسر ها بسیار محبوب هستند. در اینجا چند مزیت سلامتی مبتنی بر شواهد و آزمایشات انجام شده پسته را بیان می کنیم.
1-مملو از مواد مغذی
پسته بسیار مغذی و دارای مواد غذایی بسیار زیادی است، با یک وعده یک اونسی حدود 28 گرم حدود 49 پسته حاوی موارد زیر می باشد:
کالری: 159 کربوهیدرات: 8 گرم فیبر: 3 گرم پروتئین: 6 گرم چربی: 13 گرم (90 درصد چربی های غیر اشباع هستند) پتاسیم: 6 درصد از مصرف روزانه مرجع (RDI) فسفر: 11 درصد از RDI ویتامین B6: 28 درصد از RDI تیامین: 21 درصد از RDI مس: 41 درصد از RDI منگنز: 15 درصد از RDI نکته قابل توجه این است که پسته یکی از غنی ترین مواد غذایی ویتامین B6 است.
ویتامین B6 برای چندین عملکرد بدن، از جمله تنظیم قند خون و تشکیل هموگلوبین، مولکولی که اکسیژن را در گلبول های قرمز خون حمل می کند، مهم است. پسته همچنین سرشار از پتاسیم است و یک وعده حاوی پتاسیم بیشتری از نصف یک موز بزرگ است
2-آنتی اکسیدان بسیار بالایی دارد
آنتی اکسیدان ها برای سلامتی انسان ها بسیار حیاتی بوده و از ابتلا به بیماری ها و آسیب های سلولی جلوگیری می کنند و نقش کلیدی در کاهش خطر ابتلا به بیماری هایی مانند سرطان علی الخصوص سرطان سینه در زنان و سرطان پروستات در مردان دارند. پسته نسبت به سایر مغزها و دانه ها آنتی اکسیدان بیشتری دارد. در واقع، فقط گردو و مغز پسته حاوی مقدار بیشتری هستند. در یک مطالعه 4 هفتهای که توسط دانشگاه آکسفورد ایالات متحده انجام شد شرکت کنندگانی که یک یا دو وعده پسته در روز میخوردند، در مقایسه با شرکت کنندگانی که پسته نمیخوردند، سطوح بیشتری از لوتئین و γ-توکوفرول داشتند.
در میان آجیل، پسته دارای بالاترین میزان لوتئین و زآگزانتین است که هر دو آنتی اکسیدان های بسیار مهمی برای سلامت چشم هستند. آنها از چشمان شما در برابر آسیب ناشی از نور آبی و دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن محافظت می کنند، وضعیتی که در آن بینایی مرکزی شما مختل می شود یا از بین می رود علاوه بر این، دو گروه از فراوان ترین آنتی اکسیدان ها در پسته – پلی فنول ها و توکوفرول ها – ممکن است به محافظت در برابر سرطان و بیماری قلبی کمک کنند. جالب اینجا است که آنتی اکسیدان های موجود در پسته در معده بسیار قابل دسترسی است. بنابراین، آنها بیشتر در طول هضم جذب می شوند.
3-کالری کم و مناسبی دارند و در عین حال سرشار از پروتئین می باشند
در حالی که خوردن آجیل فواید زیادی برای سلامتی دارد، اما معمولاً کالری بالایی دارند. خوشبختانه پسته جزو کم کالری ترین آجیل ها است. یک وعده 28 گرمی از پسته حاوی 159 کالری است، در مقایسه با 185 کالری در گردو و 193 کالری در پسته با پروتئینی که حدود 20 درصد وزن آنها را تشکیل می دهد، از نظر محتوای پروتئین، پس از بادام در رتبه دوم قرار دارد آنها همچنین نسبت اسیدهای آمینه ضروری – بلوک های سازنده پروتئین – نسبت به هر مغزی دیگری دارند این اسیدهای آمینه ضروری در نظر گرفته می شوند زیرا بدن شما نمی تواند آنها را بسازد.
بنابراین باید آنها را از رژیم غذایی خود دریافت کنید. در همین حال، اسیدهای آمینه دیگر نیمه ضروری در نظر گرفته می شوند، به این معنی که می توانند تحت شرایط خاصی، بسته به سلامت فرد، ضروری باشند. یکی از این آمینو اسیدهای نیمه ضروری، ال آرژنین است که ۲ درصد از آمینو اسیدهای موجود در پسته را تشکیل می دهد. در بدن شما به اکسید نیتریک تبدیل می شود که ترکیبی است که باعث گشاد شدن رگ های خونی می شود و به جریان خون کمک می کند.
4-ممکن است به کاهش وزن کمک کند
با وجود این که آجیل یک غذای پر انرژی و سرشار از مواد غذایی است، یکی از بهترین مواد غذایی برای کاهش وزن افرادی است که چاق هستند یا به هر دلیلی می خواهند وزن شان را کاهش دهند.
در حالی که مطالعات کمی در مورد اثرات پسته بر وزن بررسی شده است و بر روی این مبحث تحقیق نشده است، مواردی که وجود دارند امیدوار کننده ظاهر شده اند. پسته سرشار از فیبر و پروتئین است که هر دو احساس سیری را افزایش می دهند و به شما کمک می کنند کمتر غذا بخورید. در یک برنامه کاهش وزن 12 هفته ای که دانشگاه هاروارد ایالات متحده چیده بود کسانی که 53 گرم پسته در روز به عنوان میان وعده بعد از ظهر می خوردند، در مقایسه با کسانی که (56 گرم) چوب شور می خورند، دو برابر کاهش شاخص توده بدنی داشتند.
علاوه بر این، یک مطالعه 24 هفته ای دیگر بر روی افراد دارای اضافه وزن نشان داد که کسانی که 20 درصد از کالری پسته مصرف می کردند، 1.5 سانتی متر بیشتر از آنهایی که پسته نمی خوردند، از دور کمر خود کم کردند. یکی از عواملی که احتمالاً به خواص کاهش وزن پسته کمک می کند این است که محتوای چربی آنها ممکن است به طور کامل توسط سلول های بنیادی جذب نشود.
در واقع، مطالعات سوء جذب چربی های آجیل را نشان داده است. این به این دلیل است که بخشی از محتوای چربی آنها در دیواره های سلولی آنها گیر کرده و از هضم آن در روده جلوگیری می کند. علاوه بر این، پسته های پوست کنده برای خوردن آگاهانه خوب هستند، زیرا پوست کندن مغزها زمان می برد و سرعت خوردن را کاهش می دهد. پوسته های باقیمانده همچنین سرنخ بصری از تعداد آجیلهایی که خوردهاید به شما میدهند. یک مطالعه نشان داد که افرادی که پسته بدون پوست مصرف میکنند، 41 درصد کالری کمتری نسبت به افرادی که پسته پوست دار مصرف میکنند، استفاده میکنند.
مغز پسته فله
پسته ها علاوه بر بسته بندی به صورت فله ای نیز عرضه می شوند و مردم می توانند از مراکز خرید، آنها را بخرند البته پسته های بسته بندی شده به نسبت فله ای ها سلامت و پاکیزگی بیشتری دارند زیرا امروزه با دستگاه های پیشرفته پاکسازی می شوند و قیمت بهتر و مناسب تری نیز به نسبت فله ای دارند.
بیشتر مردم پسته را به صورت فله ای به صورت عمده جهت فروش در مراکز خرید خود می خرند چون به این شیوه قیمت مناسب تری به نسبت خرید خرده دارد و سود بیشتری به دست می آورند.
بزرگ ترین تولید کننده مغز پسته را اگر در جهان بخواهیم نام ببریم بهترین گزینه جمهوری اسلامی ایران می باشد. پسته ایران علی الخصوص پسته شهرستان کهریزک می باشد که تامین کننده و تولید کننده اصلی در کشور ما محسوب می شود. پسته کهریزک که مرغوب ترین نوع دسته در بازار های خرید و فروش است بیشتر در کارخانه های تولیدی به منظور صادرات به کشور های مرکز اروپا و شرق آسیا بسته بندی می شود. کشور های متقاضی برای این محصولات بسیار زیاد هستند که در ادامه برخی را نام می بریم:
• کشور آلمان • کشور عربستان • کشور ایتالیا • کشور ترکیه • کشور فرانسه
پسته های تولیدی چه به صورت فله ای چه به صورت بسته بندی شده در کشور های بالا کیفیت و طعم های متفاوتی دارند و هر کدام در بین مردم و خریداران آن جایگاه ویژه ای دارند.
مغز پسته طعم دار
همانطور که بحث شد مغز پسته ها نیز انواع بسیار مختلفی دارند که یکی از آنها مغز پسته طعم دار می باشد که تنوع طعم های آن بسته به سلیقه افراد متغیر است،مغز پسته طعم دار طعام متفاوتی من جمله وانیلی، کاکائویی، میوه ای شامل پرتقالی، آناناسی و … دارد که هر کدام در مراکز تولیدی ایران با بالاترین کیفیت و جدیدترین متد های روز دنیا تولید می شوند.
مغز پسته خام طعم زیاد دلچسبی ندارد و برای بهتر سازی طعم آن از طعم دهنده های نمکی یا نمک خالص استفاده می کنند که پسندیده ترین مورد پسته در بین مردم است که فروش بسیار زیاد و صادرات بسیار زیادی به سایر کشور های دنیا علی الخصوص کشور های اروپایی مانند المان و فرانسه دارد،بعد از پسته نمکی مغز پسته طعم میوه ای مخصوصا پرتقالی طرفدارهای بسیاری در بین مردم دارد.
ایران یکی از بزرگ ترین صادرکنندگان مهم پسته در جهان به حساب میآید و بهترین نوع پسته جهان در کشور ایران وجود دارد. پسته با پوست ۱۴۰۱ نه تنها در ۲ نوع خام و بو داده از جمله اجزای مهم آجیلهای شور و شیرین است، بلکه نوع تازه و تر پسته نیز که در اواخر تابستان و اوایل پاییز به بازار میآید طرفداران بسیاری دارد.
مغز پسته قزوین
از مرغوبترین مغز پسته های شمال کشور مربوط به شهر قزوین می باشد که بیشتر آن به خارج کشور صادر می شود و تنوع بسیار زیادی در نوع خود دارد و مردم دست بازی برای خرید آن دارند و از پرطرفدارترین و پسندیده ترین پسته های ایران است و به همین دلیل قیمت بسیار بالایی نیز در بازار دارد و این کمی توانایی خرید مردم را در خرید این نوع مغز پسته کاهش داده و مقداری از طرفداران آن را کم کرده است.
بیشتر پسته قزوین به صورت بسته بندی شده به کشور های المان و فرانسه صادر می شود یا به صورت فله ای به اسپانیا صادر و در آنجا با اسم شرکت های اسپانیایی بسته بندی و صادر می شود.
مغز پسته و بادام برای روی برنج
پسته از نمونه تنقلات های معروف می باشد که با طعم عالی که دارد در غذا های اصیل ایرانی و خانه های هر ایرانی مورد استفاده قرار می گیرد. این محصول را نمی توان فقط به یک نوع محدود کرد و تنوع بسیار زیادی در نوع خود دارد و در فروشگاه های مختلف شاهد فروش و پخش مغز پسته و انواع متفاوتی از آن ها می باشیم.
از دیرباز استفاده از خوراکی هایی مانند کشمش،سبزیجات و… برای تزئین برنج در بین ایرانیان رایج بوده و طعم و بوی مختلف و بی نظیری را به برنج می داد.مغز پسته نیز یکی دیگر از خوراکی های پرطرفدار برای تزئین روی برنج یا طعم دهنده خوراکی بوده و خواهد بود و مورد پسند بسیاری از ایرانیان و حتی توریست های خارجی بوده است. البته امروزه به دلیل قیمت بالای آن کمی از سفره های مردم دور شده است و طعم و بوی آن روی سفره های ایرانی کمرنگ شده است.
کدبانو های ایرانی از تکه های پسته با سبزیجاتی همچو آویشن برای تزئین استفاده می کنند که طعم و بوی خاصی را به برنج می دهد و تمامی چشم ها را به سمت خود خیره می کند.
پسته یک هسته مایل به سبز است که در یک پوست نازک، محکم چسبیده و مایل به قرمز محصور شده است. دانه های منفرد و جامد دارای طعم رزینی ملایم دلپذیری هستند. برای اطمینان از گرده افشانی و عملکرد خوب، درختان نر به نسبت یک به پنج یا یک به شش با ماده کاشته می شوند تا تعداد آنها بیشتر و بیشتر شده و به مقدار بیشتر در سفره های مردم استفاده شود.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.